Rostliny vhodné pro kočku

Vzhledem k tomu, že kočky si čistí svůj kožíšek olizováním, a do žaludku se jim tak dostávají jejich chlupy, je potřeba, aby si žaludek pročistily. K tomu slouží zelené rostliny nebo trávy, které kočky požírají a následně spolu se spolknutými chlupy vyzvracejí, čímž si regulují trávení a čistí žaludek i střeva. Je to nezbytné a naprosto v pořádku, protože chlupy v trávicí soustavě by mohly vést k zauzlování střev a dalším zdravotním komplikacím.

Kočky, které jsou chovány téměř výhradně v interiéru, nemají možnost a volný přístup k rostlinám volně rostoucím venku, proto jim musíme pomoct my majitelé. Které pokojové rostliny se pro naše mazlíčky hodí?

Kočičí tráva

Zřejmě nejjednodušší, ale také nejdražší možnost, co pořídit vaší kočce. Kočičí trávu koupíte v každém obchodě s potřebami pro chovatele jako balíček obilí a pěstební hmoty přímo v misce. Doma vám během pár dní vyroste tráva, která bude vaší kočce jistě chutnat. Její nevýhoda je, že vám taková tráva příliš dlouho nevydrží, pokud ji nezasadíte do klasické zeminy.

Šáchor

 

kocici kytky

Zdroj: Shutterstock.com

 

Jedna z nejoblíbenějších kočičích rostlin se vyskytuje přibližně ve 400 druzích. Šáchor pochází původně z Egypta, a proto vyžaduje hodně slunečního světla (ne však přímý sluneční svit) a také hodně vody. Jedná se o bahenní rostlinu, a tak mu naprosto vyhovuje, pokud téměř neustále stojí ve vodě. Potřebuje vlhký vzduch, takže pokud máte šáchor v bytě, je potřeba ho často rosit. Šáchor má tvrdý stonek a listy se mu rozevírají do vějíře. Kočky jsou schopné jej „zlikvidovat“ během chvilky, a tak je dobré mít doma alespoň dvě rostliny. Zatímco jednu má kočka k dispozici, druhá se může „vzpamatovat“ z jejího útoku.

Šanta kočičí

 

kocici kytky

Zdroj: Shutterstock.com

 

Další oblíbená kočičí rostlina, kterou můžete velmi jednoduše pěstovat doma. Šanta je známá tím, že dokáže kočku dostat do nálady, protože obsahuje látku nepelakton, která má na kočky různý účinek. Zatímco některé kočky jsou po požití nebo přičichnutí k šantě agresivní nebo hyperaktivní, na jiné kočky může působit jako sedativum, nebo dokonce jako afrodiziakum.

Šanta se u nás kdysi pěstovala jako léčivá rostlina, a proto není problém, aby ji užívali i lidé. Z jejích listů lze uvařit čaj působící proti horečce, nevolnostem, bolestem hlavy, svalů nebo kloubů, proti nachlazení či rýmě. Čerstvé listy lze použít do salátů, rozdrcené jsou skvělým hojivým lékem na řezné rány.

Zelenec

 

kocici kytky

Zdroj: Shutterstock.com

 

Potřebuje dostatek světla, ale na jaře nesnáší přímé slunce. Postupně si však přivykne a přes léto už tolik nevadí. Teploty přes léto snáší vysoké, přes zimu stačí 10°C. Zálivka v létě vydatná, v zimě podle teploty omezená. Rostlinu rozmnožujeme dělením trsů a nebo ze šlahounů

Zelenec chocholatý způsobí nutkání k zvracení a nevolnost, výborně se tedy hodí jako náhrada kočičí trávy k umožnění vyvrhnutí spolknutých chlupů. Jediná nevýhoda: Tyto rostliny přijímají jedovaté látky ze vzduchu, ihned předávají například nikotin dál na kočky.bu.

Bylinky a obilí

Kozlík lékařský

 

kocici kytky

Zdroj: Shutterstock.co

Kozlík je vytrvalá bylina, která je u nás běžně rozšířená a dorůstá až do výšky 150 cm. Je též nazýván „baldrián“.
Má uklidňující a uvolňující účinek zejména při srdečních neurozách (úzkost, bušení srdce, strach ze zkoušek), při nervovém vyčerpání, nespavosti způsobené přepracováním, při migrenách, žaludečních neurozách, tiší bolesti, uvolňuje křeče, má příznivé účinky na poruchy štítné žlázy, při potížích v době přechodu. Kozlík lékařský byl v minulosti nazýván certikus, kočičí kořen, kozelec, kozlíček, kozlíček malý, odolenový kořen, valeriana... Kočičí kořen se říká kozlíku proto, že svou výraznou vůní láká kočky a ty se v něm velice rády povalují. Kozlík má na kočky i motivující účinek. Silice, alkaloidy, třísloviny a valepotriáty ve vzájemném působení vybízejí kočky k milování. Tato intenzivní vůně má na lidi spíše opačný účinek.
 

 

Kočky obecně milují mladé výhonky obilí, jako jsou pšenice nebo oves, proto máte-li možnost zakoupit obilná zrna a vypěstovat je, vaše kočka bude naprosto šťastná. To stejné platí i o bylinkách. Nejoblíbenější bylinky pro kočky jsou kozlík lékařský, meduňka, šalvěj nebo tymián.

Vhodné do bytu s kočkou jsou i tyto  rostliny :

  • Begonie
  • Ibišek
  • Africká fialka
  • Sukulenty
  • Bambus
  • Banánovník